Plasticvrij sporten

Enige tijd terug schreef ik een artikel over duurzame kleding (lees hier). Naar aanleiding daarvan kreeg ik een mail van Erik de Groot, oprichter van Iron Roots, die mij vertelde dat duurzaamheid vooral bij sportkleding nog een lange weg te gaan heeft. Vrijwel alle sportkleding wordt gemaakt van plastic, zoals polyester en nylon. Dat is al niet zo duurzaam, omdat plastic gemaakt wordt van aardolie, een fossiele en dus eindige grondstof. Maar er is nog een ander probleem met veel grotere gevolgen, geeft Erik aan: sportkleding bevat veel microplastics. Kleine deeltjes plastic die vrijkomen tijdens het wassen en daardoor uiteindelijk in onze oceanen belanden.

Ik had geen idee. Sportkleding koop ik waar mogelijk tweedehands, maar het aanbod is klein, dus ook ik heb nietsvermoedend bijgedragen aan de groei van ‘plastic soup’. Nu ik dit weet, zal ik zeker beter opletten en ik ben blij te weten dat er in ieder geval een fijn Nederlands initiatief is die dit probleem aanpakt: Iron Roots. Zij produceren T-shirts, hoodies, sportshirts en joggingbroeken, gemaakt van onder andere hennep en eucalyptusbomen. Dit zijn duurzame bronnen en vooral eucalyptusbomen zijn een goed alternatief, omdat er dunne stof van kan worden gemaakt. Bovendien is het van nature anti-bacterieel – erg fijn voor sportkleding. En ook heel goed te weten: Iron Roots zorgt met eerlijke productie dat bij het maken van hun sportkleding mensen eerlijk worden betaald. 

Op dit moment hebben ze shirts, singlets en hoodies voor dames, en shirts, hoodies en broeken voor heren in het assortiment. Ze breiden hun collectie steeds verder uit met nieuwe producten; zo zijn ze op dit moment bezig met crowdfunding van een plasticvrije short voor dames en heren. Ook heel fijn: hun sportkleding is, zeker gezien alle voordelen, niet duur: al voor 40 euro heb je een duurzaam geproduceerd sportshirt. Ik ben in elk geval fan!

Voor wie het zich afvraagt: ik ben niet gesponsord door Iron Roots. Ik word blij van hun passie en maak graag reclame voor dit soort mooie initiatieven!

 

Meer info over de collectie: klik hier

Meer info over de crowdfunding: klik hier

Reactie plaatsen

Reacties

Sjoukje Bonnema
3 jaar geleden

Wat fijn om te weten!