Zit er een uitknop in ons hoofd?

Een vol hoofd. Altijd die razende gedachten. Hoeveel van ons zouden niet willen dat met een simpele knop ons hoofd ‘uit’ gezet kon worden? Ik heb me daar de afgelopen jaren veel mee bezig gehouden. Het slechte nieuws: die uitknop bestaat niet. Het goede nieuws: je kan wel wat doen aan al die rond tuimelende gedachten.

Je verwacht waarschijnlijk dat ik nu zal zeggen: ga mediteren. En hoewel dat voor mij wel een beetje helpt, is dat niet op de manier waarop je zoveel hoort dat het zou helpen. Meditatie brengt mij voor de duur van de meditatie inderdaad rust, maar daarna gaat mijn hoofd weer volop aan. Niet echt een structurele oplossing dus, hoewel ik het ook doe omdat ik vaak tijdens de meditatie tot mooie inzichten kom. Meditatie kán je dus helpen en ik zou zeker uitproberen wat het met je doet, maar verwacht geen wonderen (dan valt het altijd mee).

Een andere manier is gaan wandelen. Doordat je op een ritmische manier beweegt, worden je gedachten ook ritmischer en minder chaotisch. De beste invallen heb ik wandelend. Mijn hoofd gaat niet uit, maar ik laat de gedachten komen en het ritme maakt er iets moois van. Ook hiervoor geldt dat het niet voor iedereen zo werkt, maar het is zeker de moeite waard om het uit te proberen. En als je het niet helpt in het tot rust brengen van je hoofd, dan helpt het in elk geval bij je gezondheid.

Als laatste tip heb ik een denkoefening voor je: op welke zender staat je hoofd afgesteld? We willen graag een uitknop voor alle zenders, maar als je je bewust bent van de meest voorkomende of de meest storende zender, kan je ook eerst onderzoeken of je alleen die zender uit kunt zetten. Sta je het meest afgesteld op piekeren? Op toekomstscenario’s? Op het verleden? Op innerlijke dialogen of op dat kritische stemmetje dat overal commentaar op levert? Voor elke zender zijn er andere manieren om het stil te krijgen en je hebt ze vast al eens gehoord: het piekerkwartiertje zodat je de rest van de dag tegen opkomende piekergedachten kunt zeggen ‘vanavond ga ik met je aan de slag maar nu niet’. Het constructieve gesprek dat je met je innerlijke criticus kunt voeren: ‘ik weet dat je zegt dat ik het niet kan om mij te beschermen tegen falen, maar ik doe het toch’. Methoden waarbij je leert inzien dat het niet je emotie of de situatie is waar je je druk om maakt, maar je gedachten erover. Mindfulness (leven in het nu) om het verleden leren los te laten.

Allemaal manier om zender voor zender zachter of stil te krijgen. Of het voor jou werkt zul je zelf moeten ondervinden. In mijn boek Op zoek naar rust heb ik mijn proces beschreven. Alles wat ik tijdens mijn zoektocht heb geprobeerd, beschrijf ik wat het voor mij heeft gedaan. Dat hoeft voor jou niet te werken natuurlijk. Maar het is wel een uitnodiging om zelf ook die zoektocht te starten. Rust in je hoofd is misschien niet voor iedereen. Maar je krijgt er zeker weten meer rust van in je leven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.