3 manieren om minder plastic te gebruiken

Er is te veel plastic in de wereld. Elke minuut komt er het equivalent van een volle vrachtwagen plastic in de zeeën: dat is acht miljoen ton per jaar. We kennen allemaal wel de filmpjes van wat dat plastic met de dieren in de natuur doet en daarom probeer ik, net als veel anderen met mij, mijn plasticverbruik zo veel mogelijk te verminderen.

 

Dat is ontzettend moeilijk, maar toch heb ik een paar manieren ontdekt die niet veel moeite en niet veel geld kosten. Je eigen – herbruikbare – boodschappentas meenemen als je naar de winkel gaat is volgens mij voor de meeste Nederlanders al redelijk vanzelfsprekend. Maar verder? Hier komen de tips:

In de keuken

Koop zoveel mogelijk producten met een verpakking die je kan recyclen, zoals glas, papier of blik. Zorg dat je verschillende lege glazen potjes en katoenen zakjes hebt. Ze zijn voor zoveel dingen bruikbaar – de zakjes zijn geschikt voor losse groente in de supermarkt, of voor brood. De potjes gebruik ik om zelf notenpasta, houmous en pesto te maken, maar ook om overgebleven soep of salsa of andere etenswaren in te bewaren.

 

In de badkamer

Koop zeep in een papieren verpakking. Er is tegenwoordig net zoveel variëteit in zeepvorm als met plastic flessen cosmetica: speciale shampoo-bars, conditioners, zeep voor je gezicht, voor een droge huid, een vette huid, een gevoelige huid, en in tientallen verschillende geuren. Maak je eigen deodorant en gebruik natuurlijke producten voor je huid, zoals sheaboter en amandel- of avocado-olie. Mijn uitgangspunt is: als ik het niet kan eten, smeer ik het ook niet op mijn huis. Alles komt via je huid ook in je lijf.

 

In de woonkamer en slaapkamer

Bijna alles wat je in een winkel koopt aan gebruiksgoederen, kent een plastic verpakking. Het is natuurlijk ter bescherming van het product, maar levert, zeker met de hoeveelheid producten die we met z’n allen kopen, ontzettend veel overbodig plastic op. Een oplossing is natuurlijk om onverpakte spullen te kopen. Dat is niet altijd mogelijk in gewone winkels, maar wel als je tweedehands op zoek gaat naar je product. Dat hier nog veel meer milieuvoordelen aan zitten begrijp je natuurlijk wel.

 

Vind je het nog steeds moeilijk? Leg in de reactie hieronder je dilemma voor en ik kijk of ik je hierbij kan helpen.

 

Erica Pierik is schrijver met een groen hart en zit bomvol ideeën over hoe jij ook op een eenvoudige manier groener kan leven. In 2019 publiceerde zij haar eerste boek - Een boek over wereldvrede - waarin ze verslag doet van haar zoektocht om een duurzaam leven te leiden. Dat leidde tot heel veel tips, inspiratie en ervaring, die ze met je deelt in blogs en artikelen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.