Duurzaam leven: 5 superduurzame alternatieven voor alledaagse producten

Duurzaam leven is niet iets wat je eenmalig doet. Juist doordat je elke dag opnieuw een duurzame keuze maakt, heeft dit op termijn veel effect. Een herbruikbaar waterflesje vullen met kraanwater scheelt meerdere plastic flesjes per dag, je eigen boodschappentas meenemen scheelt elke keer een plastic tas. En zo zijn er nog meer kleine veranderingen in je alledaagse boodschappen met een groot effect op de wereld. Ik zet vijf duurzame alternatieven voor je op een rijtje, waar je misschien nog niet eerder van gehoord hebt. Dit zijn initiatieven die ik persoonlijk een warm hart toedraag en ik ben op geen enkele manier (financieel) verbonden met ze.

 

Toiletpapier: The good roll

Je hebt toiletpapier en je hebt The Good Roll. Misschien kocht je al gerecycled toiletpapier, wat een stap in de goede richting is. Maar The Good Roll gaat nog verder: hun toiletpapier is 100% boomvrij én zij gebruiken een deel van de winst om toiletten te bouwen in ontwikkelingslanden. The Good Roll is ontstaan vanuit een frustratie; er zijn wereldwijd 2,3 miljard mensen die geen toegang hebben tot veilige en schone toiletten, dus bijna 1/3 van de wereldbevolking. Bovendien is The Good Roll ook een sociale onderneming en maken zij bij hun bedrijf gebruik van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die zij zo begeleiden naar zelfstandig werk. Ook hun verpakking is plasticvrij: als je via hun website besteld, worden de rollen afgeleverd in een kartonnen doos. Sommige (biologische) supermarkten verkopen kleinere verpakkingen van The Good Roll – kijk op hun site voor verkooppunten.

 

Scheermesjes: Boldking

Een scheermesje kan gemiddeld vijf tot zeven keer gebruikt worden. Dat betekent dat mannen er maximaal twee weken mee doen en vrouwen ze vaak na een maand weggooien. Zeker als we het hebben over wegwerpscheermesjes levert dat enorme hoeveelheden afval op: in de VS alleen al worden elk jaar 2 miljard scheermessen weggegooid. Ook de vaak onnodige verpakking levert extra afval op. Boldking heeft daarom een systeem bedacht waarbij ze gebruik maken van een herbruikbare houder, en de scheermesjes zo maken dat ze makkelijk te recyclen zijn. Als je ze gebruikt hebt, stuur je ze terug (in een plasticvrije verpakking) naar Boldking. De mesjes worden gescheiden (metaal in plastic) bij Pantar, een sociale onderneming. Boldking versnippert en recyclet het materiaal om er weer nieuwe producten van te maken.

 

Een bosje bloemen: The Flower Family

The Flower Family is de eerste bloemenservice die zich inzet voor mens, milieu en maatschappij. Zij verkopen duurzame bloemen, rechtstreeks van het land, geteeld door passievolle kwekers op een duurzame manier. De bloemen afkomstig van zoveel mogelijk lokale en gecertificeerde kwekers. De boeketten worden vervolgens samengesteld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die daarvoor speciaal worden opgeleid. Ze worden bezorgd door ondernemende jongeren op milieuvriendelijke transportfietsen. Jonge kunstenaars zijn verantwoordelijk voor de designs en foto’s. Op deze manier maakt een wekelijks of tweewekelijks bosje bloemen in je huiskamer de wereld steeds een stukje mooier.

 

Soep: De Verspillingsfabriek

In Nederland gooien we jaarlijks minstens 5 miljard euro aan voedsel weg. De Verspillingsfabriek ging op zoek naar een oplossing om reststromen vanuit de voedingsindustrie een nieuwe en waardevolle bestemming te geven. Van overgebleven groenten van telers of groothandels, van kopjes en kontjes van tomaten tot stronken broccoli en van snijresten tot te kleine uien, maken ze heerlijke soepen. Daarnaast maken ze koekjes van oud brood en bananenbrood van geredde bananen. Ingrediënten die anders geen waarde meer zouden hebben, kunnen zo worden verwerkt tot een waardevol product. Ook bij de Verspillingsfabriek werken vooral mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Jeans: Mudjeans

Dat kleding een grote negatieve impact op het klimaat heeft, is de afgelopen jaren duidelijk geworden (lees meer). Ook sociale duurzaamheid is in de kledingindustrie ver te zoeken. Mudjeans pakt het helemaal anders aan en zorgt voor een jeanslijn die fair geproduceerd is, van duurzame katoen en die bovendien gerecycled wordt. Elk paar Mudjeans wordt gerecycled in een nieuw paar jeans, zonder restafval en met 92% minder water dan bij de productie van gewone jeans. Ook heel uniek: je kunt Mudjeans leasen, wat betekent dat je maandelijks een bedrag betaalt om de jeans te kunnen dragen, en wanneer je erop uitgekeken bent, of de spijkersbroek slijtage vertoont, dan breng je ‘m gewoon terug. Na een jaar leasen wordt de spijkerbroek je eigendom, vanuit het idee dat je kleding het beste zo lang mogelijk kunt dragen voor optimale duurzaamheid.

 

Dit zijn vijf duurzame alternatieven voor alledaagse producten; je ziet dat je met wat kleine veranderingen duurzaam kunt leven en de wereld gelijk een beetje mooier kan maken. Heb je zelf nog tips of aanvullingen, dan hoor ik ze graag.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.