Eén simpele stap voor een mooiere wereld

De eenvoudigste stap om bij te dragen aan een mooiere wereld is deze: doe wat JIJ wil doen, en niet wat anderen van je verwachten.

We leven in een hectische maatschappij waar aan alle kanten aan ons getrokken wordt. We moeten duurzaam leven, gelukkig zijn, zowel professioneel als financieel als privé succesvol zijn en bij alles vriendelijk en begripvol reageren. Vaak heb ik het gevoel te kort te schieten als ik hier aan denk. Maar zélf wil ik natuurlijk ook duurzaam leven en gelukkig en succesvol zijn. Het verschil zit 'm in wat ik daar zelf onder versta en wat anderen daar onder verstaan. 

Ik probeer zo veel mogelijk te leven volgens wat ik zelf belangrijk vind. In alles wat ik doe hou ik zoveel mogelijk rekening met de impact op onze planeet, maar dan wel binnen mijn vermogen. Ik vlieg niet, eet geen vlees, koop tweedehands en eet zoveel mogelijk biologisch en lokaal. Maar wel rijd ik af en toe auto, zet de verwarming aan als ik het koud heb en leef nog lang niet 'zero waste'. Dat zijn de verwachtingen van anderen. Voor mij geldt: kan ik wat ik NU doe, beter doen? Als het antwoord nee is - als ik op dit moment echt mijn best doe - dan ben ik tevreden met mijn actie.

Het terugdraaien van de klimaatverandering, het streven naar wereldvrede, de transitie naar een nieuwe economie... Het zijn fantastische doelen, maar verlammend groot. Ik hou het liever klein: wat kan ik nu zelf doen? Elke stap in de juiste richting is een goede stap.